Όπως υποδηλώνει το όνομα, το Marketing μεταξύ επιχειρήσεων (business-to-business) αναφέρεται στην εμπορία προϊόντων ή υπηρεσιών σε άλλες επιχειρήσεις και οργανισμούς. Διατηρεί αρκετές βασικές διακρίσεις από το Marketing B2C, το οποίο είναι προσανατολισμένο προς τους καταναλωτές.

Με ευρεία έννοια, το περιεχόμενο B2B Marketing τείνει να είναι πιο ενημερωτικό και απλό από το B2C. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι αποφάσεις αγοράς των επιχειρήσεων, σε σύγκριση με τις αποφάσεις των καταναλωτών, βασίζονται περισσότερο στην αποτελεσματικότητα τους σε σχέση με την αύξηση των εσόδων της εταιρείας. Η απόδοση της επένδυσης σπανίως αποτελεί συνιστώσα στην απόφαση του τελικού καταναλωτή – τουλάχιστον με νομισματική έννοια – αλλά αποτελεί πρωταρχικό στόχο για τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων των επιχειρήσεων.

Στο σύγχρονο περιβάλλον, οι έμποροι B2B πωλούν συχνά σε ομάδες αγορών που χαρακτηρίζεται από μια πολυπλοκότητα στην λήψη αποφάσεων. Αυτό καθιστά το εγχείρημα μια πραγματική πρόκληση, αλλά καθώς οι πηγές δεδομένων γίνονται πιο ισχυρές και ακριβείς, βελτιώνεται σημαντικά η ικανότητα να χαρτογραφούνται οι επιτροπές αποφάσεων και να προσεγγίζονται οι αγοραστές με σχετικές εξατομικευμένες πληροφορίες.

Για κάθε εταιρεία που πουλάει σε άλλες εταιρείες. Για παράδειγμα: συνδρομές λογισμικού, λύσεις ασφάλειας, εργαλεία, αξεσουάρ, είδη γραφείου κτλ. Πολλές επιχειρήσεις εμπίπτουν ωστόσο τόσο στο B2B όσο και στο B2C.

Οι εκστρατείες B2B Marketing απευθύνονται σε οποιοδήποτε άτομο έχει έλεγχο ή επιρροή στις αποφάσεις αγοράς. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει μια μεγάλη ποικιλία τίτλων και λειτουργιών, από low-level ερευνητές μέχρι διευθυντικά στελέχη.

Εδώ είναι μερικά από τα πιο κοινά είδη και κανάλια B2B Marketing:

Blogs:
Ένας στυλοβάτης για σχεδόν οποιαδήποτε ομάδα περιεχομένου. Τα τακτικά ενημερωμένα ιστολόγια παρέχουν οργανική ορατότητα και οδηγούν εισερχόμενη επισκεψιμότητα στον ιστότοπό σας. Το ιστολόγιό σας μπορεί να φιλοξενήσει οποιοδήποτε αριθμό διαφορετικών μορφών περιεχομένου: γραπτό αντίγραφο, infographics, βίντεο, μελέτες περιπτώσεων και πολλά άλλα.

Αναζήτηση:
Οι βέλτιστες πρακτικές SEO αλλάζουν τόσο συχνά όσο ο αλγόριθμος της Google (πολύ), καθιστώντας την πρωτιά στις αναζητήσεις εξαιρετικά δύσκολη, αλλά οποιαδήποτε στρατηγική B2B Marketing πρέπει να το λάβει αυτό υπόψιν. Τον τελευταίο καιρό η εστίαση έχει απομακρυνθεί από τις λέξεις-κλειδιά και τα μεταδεδομένα και έχει μετατοπιστεί περισσότερο στην εξυπηρέτηση της πρόθεσης αναζήτησης.

Κοινωνικά μέσα:
Και τα οργανικά και τα πληρωμένα πρέπει να είναι στο marketing mix. Τα κοινωνικά δίκτυα σας επιτρέπουν να προσεγγίζετε και να προσελκύετε πιθανούς πελάτες. Οι αγοραστές B2B χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο αυτά τα κανάλια για να ερευνήσουν πιθανούς πωλητές και να βοηθηθούν στην διαδικασία αποφάσεων αγοράς.

Whitepapers/eBooks:
Πρόκειται για αυτόνομα αρχεία που περιέχουν πολύτιμες πληροφορίες, στα οποία μπορούν να έχουν πρόσβαση οι πιθανοί πελάτες είτε δίνοντας κάποιο αντάλλαγμα (δηλαδή ο χρήστης πρέπει να παράσχει πληροφορίες επικοινωνίας ή να εκτελέσει άλλη ενέργεια για πρόσβαση) ή ελεύθερα. Συχνά χρησιμοποιείται ως εργαλείο lead generation B2B.

Email:
Αν και η αποτελεσματικότητά τους μειώνεται κάπως στην εποχή των φίλτρων ανεπιθύμητης αλληλογραφίας και του inbox shock, τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου δεν θα εξαφανιστούν σύντομα. Για να αντεπεξέλθετε σε αυτόν τον σκόπελο, υπάρχουν λύσεις όπως το LinkedIn InMail για τα οποία μπορούμε να σας ενημερώσουμε.

Βίντεο:
Αυτός ο τύπος περιεχομένου μπορεί να εφαρμοστεί σε πολλές από τις προηγούμενες κατηγορίες που αναφέρονται εδώ (blogs, κοινωνικά μέσα, ηλεκτρονικά μηνύματα), αλλά αξίζει να αναφερθούμε σε αυτόν ξεχωριστά, επειδή είναι τόσο σημαντικός για την στρατηγική B2B.